Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Link Hover by, CarrielynnesWorld.com

Mérgező növények a lakásban

 

 

   Sok gazdi szembesül a nyuszik lakásban tett felfedezései közben azzal a ténnyel, hogy bizony sok növény van a lakásban, amit a nyúl meg is kóstolhat. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy vajon mérgezőek-e gyönyörű dísznövényeink kedvencünkre. Ennek eldöntésében szeretnénk egy kis segítséget nyújtani összeállításunkkal.

   Szeretnénk megjegyezni, hogy listánk nem teljes, ha nem szerepel rajta az otthonodban élő növény, az nem biztos, hogy a nyuszira nem veszélyes. Kérjük, nézz utána a szakirodalomban kedvenced érdekében!

 

 

 

 

Szobai Primula ? Primula obconica

Kínából származó lágyszárú, mely a kankalinfélék családjába tartozik. Számos színváltozata miatt kedvelt dísznövényünk. A növényen található mirigyszőrök váladéka pirimidint tartalmaz, amely érintésével erős viszketést, hólyagképződést okoz.

 

 

 

Leander ? Nerium oleander

Illatos, rózsaszín, fehér vagy piros virágú Meténgfélék családjába tartozó cserje, amely kedvelt szobanövényeink egyike. Az egész növény szívre ható glikozidokat és alkaloidokat tartalmaz, melyek rosszullétet, fejfájást, görcsöt, hasmenést és szívgyengeséget okoznak.

 

 

Szobaciklámen ? Cyclamen persicum

Kankalinfélék családjába tartozó nemesített, cserepes dísznövényünk. Vadon élő őseiből számos nemesítés során jutottak el a legkülönbözőbb méretű, alakú és színű változatáig. A növényben, főleg a gumóikban szaponinok találhatók. Fő méreganyaga a ciklamin nevű glikozid. Kisebb mennyiségtől hasmenés, rosszullét, gyomorfájás, nagyobb mennyiségtől szédülés, görcs, később bénulás következhet be.

 

 

Flamingóvirág ? Anthurium hibridek

A trópusi esőerdők mélyéről származó különleges kinézetű növényünk, amely a kontyvirágfélék családjába tartozik. Nagy méretű jellegzetesen fehér vagy piros virága viasszerű bevonatos. A növény egy ismeretlen, erős hatóanyagot és szaponinokat tartalmaz. Ezek bőr-és nyálkahártya irritáló hatásúak.

 

 

 

 

Filodendron ? Monstera deliciosa

Szintén a kontyvirágfélék családjába tartozó mérgező növényünk. Levelei változatosak, nagyok. Főleg a gyökerében található, erősen bőrt irritáló anyagot tartalmaz.

 

 

Korallbokor ? Solanum pseudocapsicum

A burgonyafélék közé tartozó bokros, kicsi növésű cserepes növényünk. Jellegzetes fényes bogyói miatt közkedvelt szobanövény. A növény egész része szolanokapszint tartalmaz. Elfogyasztása után rosszullét, hasfájás jelentkezhet.

 

 

Szobafikusz ? Ficus elastica

Ép szélű, nagy levelekkel rendelkező szobanövényünk, amely az eperfafélék családjába tartozik. Tejnedve kaucsukot, gyantát, kumarint tartalmaz. Elfogyasztása hasfájást, fojtó érzést, légzési nehézséget okoz.

 

 

 

Szokotra ? Adenium obesum

Afrikából származó apró cserje, amely vastag, húsos ágaival, rövid, vastag törzsével és élénk színű virágaival közkedvelt szobanövényünk. Fénylő zöld levelei és rózsaszínű virágai a leanderre hasonlítanak. A növény tejnedve mérgező.

 

 

Mikulásvirág ? Euphorbia pulcherrima

Karácsony táján színes fellevelei (nem virágai) miatt kedvelt dísznövényünk. Színe fehéres-zöldtől egészen az élénkpirosig terjedhet. Tejnedve hasmenést, erős veseirritációt okoz.

 

 

 

 

Kroton ? Codiaceum variegatum

A kutyatejfélék családjába tartozó trópusi területekről származó szobanövényünk. Levelei gyönyörű színének köszönhetően számos otthonban megtalálhatóak. A növény egész része tejnedvet tartalmaz, amelynek bőrizgató és hasmenést okozó hatása van.

 

 

Pompás kafferliliom ? Clivia miniata

Az amariliszfélék családjába tartozó díszes narancsszínű virággal pompázó, hosszú, keskeny levelű igénytelen dísznövényünk. A növény egésze alkaloidokat tartalmaz, amelyek köhögést, rosszullétet, nyálfolyást okoznak.

 

 

 http://www.carrielynnesworld.com/