Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Agresszív házikedvenc ! ?

2009.04.04

Az agresszív házikedvenc

 

Az agresszív nyúl nem játék. A nyúlharapás áthatolhat egészen az újjakon, csontokon, és szöveteken. A nyúl karmolása rosszabb mint a macskáé. Néhány nyúl olyan agresszívvá válhat, hogy bárkit megharaphat aki házi kedvencek esetén belép a szobába, rendszerint nekimegy a bokának, és üldözni fogja  a vendéget, nemtetszését morgással jelzi. Az ilyen viselkedés azonban nem azt jelenti, hogy szabaduljunk meg a nyulunktól.

Kép

Az első kérdés az lehet, hol is kezdődik az agresszivitás?

Ha a nyúl megcsípi a gazdáját amikor az abbahagyja a szeretgetését vagy ezzel hívja fel magára a figyelmet akkor ez még nem igazán agresszív viselkedés. Ez csupán egyik módja annak, hogy a nyuszik kommunikáljanak. Próbáljuk őt megtanítani, hogy ne harapjon túl erősen úgy hogy rákiáltunk amikor a csípése túl erős. Ha a nyuszi megharap minket vagyKép előrelendül amikor benyúlunk a ketrecébe, még ez is elfogadható nyúl magatartás. A ketrec az övé és megpróbálja ezt velünk tudatni.

Viszont ha támadásokról, üldözésekről, és erős harapásokról beszélünk és nyilvánvaló provokáció nem történt akkor már ráfoghatjuk, hogy bizony agresszív nyulunk van.

 

A második kérdés az, hogyha a nyuszi ilyen agresszíven viselkedik, vajon fiatal és még át esik-e változásokon?

A fiatal nyulak amikor elérik a szexuális érettséget sokkal agresszívebb viselkedést mutathatnak. Ez egyaránt igaz a hím és nőstény egyedekre és ezt a viselkedést rendszerint egy hónapon belül elhagyja miután megváltozott. Ha az agresszív nyulat már ivartalanították vagy sterilizálták valószínűleg egy olyan nyulunk lesz amint a nem megfelelő módon fegyelmeztek.

A rendkívül agresszív viselkedés rendszerint a rendkívüli félelem kifejezése, vagyis a nyúl fél, hogy bántani fogják.

 

Ha mi magunk neveltük fel a nyuszit, tegyük fel magunkban a következő kérdéseket:

- Próbáltuk-e mi magunk vagy valaki más fegyelmezni a nyuszit úgy mit egy macskát vagy kutyát?

- Meglegyintettük-e valaha is egy újságpapírral, vagy kiabáltunk-e már rá?

-  Vannak-e civakodó gyermekeink akiknek a viselkedése fenyegetőnek tűnhet a nyuszinkra nézve?

- Van-e kutya vagy macska amelynek a játszadozása túl goromba vagy ijesztő lehet a nyuszink számára?Kép

 

Ha a nyulunk agresszív lesz a legjobb módja ahogy rehabilitálni tudjuk, az az elfogadás. Ne akarjuk a problémát úgy elintézni, hogy megpróbáljuk megbüntetni a viselkedéséért. Viseljünk hosszúszárú nadrágot, magasabb szárú cipőt vagy csizmát, és fogadjuk az agresszív viselkedését szeretettel. Csodáljuk őt, beszéljünk hozzá és mondjuk el neki, hogy milyen aranyos, csodálatos nyuszi is ő valójában. Időbe fog kerülni, valószínűleg egy vagy két hónapba, és több mint valószínű, hogy a nyuszi fokozatosan reagálni fog erre a módszerre. Amint lassan felfogja, hogy nincs mitől félnie, a nyúl megnyugszik és a felénk intézett további támadások elmaradnak.  

 

Forrás:www.nyuszitartasiabc.eoldal.hu