Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fajták

2009.12.12

Arab telivérAz arab ló az egyik legősibb és legszebb fajta a vi-
lágon. Fontos szerepet játszott a világ valamennyi
jelentősebb ló- és pónifajtájának kialakításában.
Magasan tűzött fejéről és farkáról, elegáns megjele-
néséről, valamint mozgásáról, ahogy szinte úszik a
levegőben, azonnal felismerhető. Az arab ló nem nagy
méretű, de erős és szívós. Magyarországon Bábolnán
van a legnagyobb tenyészete. Az arab telivér kistes-
tű, háta rövidebb és feszesebb, mint más lovaké, mi-
vel kevesebb ágyékcsigolyával rendelkezik. Lábízü-
letei terjedelmesek, mellkasa széles, lábai szilárdak és szabályosak. Az arab telivér élénk és
bátor, ugyanakkor kedves és barátságos természetű,
aminek következtében könnyű vele bánni. Az arab telivér csikók elevenek és kíváncsiak.

Angol telivérAz angol telivérek a leggyorsabb lovak a világon. Angliában tenyésztették ki a XVII-XVIII. században. Az angol kancákat arab ménekkel- Darley Arabian, Godolphin Arabian és Byerley Turk nevű ménekkel - keresztezték. Az angol telivér tökéletes versenyló. Nagy hatással volt és napjainkban is nélkülözhetetlen a fajták kialakításában világszerte. A magyar lótenyésztésben is fontos szerepet játszottak. Kitűnő hátaslovak, és minden lovas szakógban jeleskednek.Sokan vannak, akik úgy vélik, hogy az angol telivér a tökéletes hátasló. Dőltlapkockája és hosszú csüdje következtében lépése hosszú és térölelő, ami különösen kényelmessé teszi lovasa számára a lovaglást. Izmos farának köszönhetően nagyon gyors ló, ugyanakkor könnyed, kecses és erős, továbbá jó az állóképessége.A militaryban induló legtöbb ló angol telivér vagy magas félvér.

Berber ló

Marmagassága: 147-160 cm

A berber ló nem mondhatni kecses lónak. Feje egyenes, gyakran kosfej. Nyaka erős, középmagasan illesztett, rövid, alacsony. Koponyája szűk, primitív. Lapockája meredek, vállak kiállóak. Ágyéka feszes, háta nem hosszú, inkább rövid. Fara és a hátsó végtagjai nem túl tökéletesek, ugyanakkor fara csapott, farka mélyen tűzött. Rövidtávon gyors. Végtagjai a betegségekkel szemben ellenállóak. A fajta keménységet, életerőt sugároz. Igaz rá a menőkedv. Mellkasa mély, bordái nem elég íveltek. Patája rendkívül kemény. Bár szinte mindegyik színváltozatban előfordul, kivéve a tarkát, a szürke szín a legjellemzőbb rá. Eredeti színe állítólag pej és fekete volt.Fjord

 

Ez a tündéri sodrott kis póni Norvégiából, a jégkorszak előtti időkből származik. Jellegzetéssége a hátszíja és a sörénye. Ugyanakkor lábai zebramintásak is lehetnek.

Ez a póni a Przewalski lótól származik. Rengeteg tulajdonságot örökölt tőle. Kitartóak és szívósak. Nagyon sokfelé elterjedt fajta. Hátaslóként használták őket, és még a mai napig is annak hasznosítják, csak ehhez még hozzátársult a málhás-, illetve fogatló szerepe is. A szíjalt hát a vadlovak örökségét mutatja. Ennek a fajtának a sörényét vágják, főleg azért, hogy mutatósabb legyen. Így feláll, és úgy vágják, hogy megmaradjon egy vékonyabb fekete csík. Az első méneskönyvet 1900-as évek elején adták ki.


A Fjord egy igen sokoldalú és bátor póni. A fülei aprók, feje száraz, szemei nagyok, tulajdonképpen barátságos tekintetű. A nyak rövid, a váll izmos, a lapockák dőltek. A mar lapos, háta hosszú, melyen hátszíj húzódik. A törzs erős, lábai rövidek és erősek. A farok dús és vastag, a far terjedelmes.

Marmagassága 135-150 cm körül van, övmérete 170-190 cm, színe a fakó.

Haflingi

A haflingi az ausztriai Tirol tartomány szülötte, és keménységét, szívósságát az Alpok zord időjárása és nehéz terepei alakították. A haflingi a hidegvérű és a kislófajták közé egyaránt besorolható, hiszen külleme és méretei alapján mindkét kategória határain belül esik. Eredetileg mint igásló dolgozott a nehéz hegyi terepeken a fakitermeléseken, mára azonban egyre inkább sokoldalúan használható szabadidőpartnerré vált. Tetszetős külleme, jellegzetes "mosott" sárga illetve fakó szine, barátságos, tanulékony jelleme, a tartással szembeni igénytelensége egyaránt megfelel a hobbilovasok igényeinek. A haflingi nemesítésére ma is előszeretettel használnak arab lovakat, főként mióta a fajta kedvelői egyre inkább hátaslóként is használják a haflingit.

Kisbéri

Feje nemes, megjelenése elegáns. Nyaka középmagasan illesztett, elég hosszú, jól ívelt. Marja kifejezett, hosszan hátbanyúló. Lapockája dőlt, hosszú, eléggé szabad mozgású. Háta közepesen hosszú, ágyéka néha a kelleténél hosszabb. Fara közepes terjedelmű, enyhén lejtős, csak ritkán csapott. Szügye közepesen széles és izmolt. Vékony csontozatú, szervezete összességében finom. Lába vékony, hosszú, szabályos. Vágtája hosszan nyújtott, tetszetős. Fejlődése gyors.

Shagya arab

Külsőleg leginkább az arab telivérre hasonlít, de nagyobb, tömegesebb, sokoldalúbb nála. Feje kicsi, nemes vonalú, gyakran csukafej. Szemei nagyok, tekintete élénk. Orrnyílásai tágulékonyak. Nyaka hosszú, izmos. Mellkasa mély, törzse erős, jól izmolt. Testfelépítése könnyed, ellenálló, száraz, korrekt lábakkal. Farka magasan tűzött, gyakran zászlószerűen magasra tartja.

Wels póni

A welsh póni egy arányosan kicsinyített szép, nemes arab ló. Feje kicsi, száraz, nemes, tarkóban laza tartású. Nyaka karcsú, jól ívelt. A törzs jól izmolt, a mellkas elég mély és dongás. A lábak a többi pónifajtához képest elég hosszúak, így a welsh póni alkatát tekintve inkább a melegvérű lovakhoz áll közel. Talán csak az elég gyakran megjelenő dús bokaszőrök emlékeztetnek a klasszikus pónikra. Mérete alapján 4 változatba sorolják: a legkisebb és nemesebb welsh-mountain változat nem lehet több 122 cm-nél, míg a legnagyobb welsh-cob 137 cm fölötti méretű.

Használati tulajdonságait tekintve ideális gyerek sportló. Mozgásában, lovagolhatóságában, ugróképességében és a fogatsportra való alkalmasság terén is a leghasználhatóbb pónifajta, így nem is csoda, ha szinte mindenütt a sportpóni-tenyésztés alapfajtáját is képezi.

Négy fő fajtája van, ezeket a méneskönyv A-tól D-ig betűvel különbözteti meg.