Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép A hörcsög talán az egyik legkedveltebb rágcsálófaj hazánkban. Mivel tartási körülményeit tekintve nincs szükség különösebb előkészületekre, s az ára is alacsony, nagyon sokak választása erre az apró állatkára esik.Sajnos sokan tartják rágcsálóikat műanyag edényekben/ dobozokban. Ez mindenképpen előnytelen; úgy higiéniai, mint esztétikai szempontból. Rágcsálóink számára a legkülönfélébb ketrecek, terráriumok közül válogathatunk. Bizonyos tekintetben az üvegből készült terrárium hasznosabb kisállataink számára. Ennek költsége megegyezik bármely műanyagból készült hörcsöglakéval. Kezdők számára mindenképpen az üveg terráriumot ajánlanám. Tisztántartása egyszerű, s apró kedvencünk is sokkal jobban látható.A ketrec legnagyobb hátránya a nehéz takarítás (faforgács, ételmaradék eltávolítása). A terrárium méretének megválasztásánál minden esetben legyünk tekintettel rágcsálónk méreteire, igényeire. Általában elmondható, hogy egy 45-50 literes terrárium tökéletesen megfelel egy hörcsög pár számára. Természetesen az optimális méret attól is függ, milyen „extra” dísztárgyakkal lepjük meg kedvencünket. A különböző műanyag játékok, illetve búvóhelyek viszonylag sok helyet foglalnak.

Etetés

A hörcsögök rendkívül kis termetük ellenére rendkívül nagy étvágyúnak tűnhetnek. Ennek oka, hogy a táplálék nagy részét pofazacskójába gyűjti és azt elteszi szem elől

Kedvenc ételük: banán, alma különféle zöldségek, gyümölcsök kivéve a citrusfélék!!! Szénából a 25-30 cm-es zöld a legmegflelőbb. Mértékkl adhatunk nekik rizset soványtúrót, tojást, szójacsírát és csokit, de csokiból nem szabad sokat adni!!! Fogukat veszélyezteti!!! A tücsök, vándorsáska és a liszkukac a fehérje miatt nagyon fontos nekik, és még a tajáshéj is összetörve!!Fontos, hogy a hörcsög állandóan ihasson friss vizet. Ezért gondoskodnunk kell arról, hogy legalább 24 óránkéntki legyen cserélve a víz az önitatóban, különben a víznek romlott szaga lesz és azt általában nem túl szívesen issza meg a hörcsög. A folyamatos friss vízellátás meleg időben még fontosabb. Tévhit, hogy a hörcsögök nem ihatnak vizet, én is így hallottam sok helyről, és végül Képállatorvoshoz fordultam, aki annyit mondott, hogy próbáljam csak ki én, hogy milyen lenne ha nem ihatnék, és nekem is almából, uborkából, különböző zöldségekből, gyümölcsökből kellene vizet innom.. Hát nem bírnám.. főleg nem  a melegben...

 Szelídítés:

A hörcsögöket érdemes kiskorában beszerezni. Először lehet hogy fél, vagy nem szereti ha kivesszük előfordulhat h megharap egy kicsit, de ez attól is lehet hogy ételszagot érez a kezünkön, ezért mielőtt kivennénk kedvencünket mossunk alaposan kezet. Hogy szokjon minket jó ha többször hallja a hangunkat és kézből is etessük, ugyanis ha tudja hogy tőlünk kapja az ételét, nem lesz olyan kis félénk, és szivesebben mászik majd a kzünkbe. Ha megfújjuk, azt nagyon nem szeretik, ezért ha kiszökne akkor ha kicsit ráfujsz megáll, így könnyebben elkaphatod:) A cuppogást sem kifejezzetten szeretik, de az én kis Nyuszifülem, szerette amikor cuppogtam neki, csak úgy figyelt, és már rögtön kereste a módját hogy jöhetne ki:))

Szaporodás:

Kép

A hörcsögök tenyésztése rendkívül egyszerű. A hörcsögök gyors ivaréretté válásuk mellet nagyon rövid a vemhességi idővel és elég nagy alommérettel rendelkeznek, a kölykök pedig gyorsan fejlődnek. a szíriai aranyhörcsögnek van a legrövidebb vemhességi ideje: 16 nap és akár 14 kicsinye is születhet évente 10 alkalommal. Úgy állapíthatjuk meg hörcsögünk nemét, hogy ha oldalról megfigyelünk egy hím hörcsögöt, akkor láthatjuk, hogy farktöve lépcsőszerű, a nőstényeké pedig gömbölyded alakú.A párzási ciklus (tüzelés) kb. 4 napig tart. Annak megállapításához, hogy a nőstény tüzel -e tegyük bele egy ládába, aztán tegyünk mellé egy hímet, ha tüzel a nőstény, akkor először lelapul, majd homorít, és elfogadja a hímet. Rossz esetben összevesznek. Tartsuk szemmel az eseményeket, mert lehet, hogy egy idő után verekedés tör ki! ha minden terv szerint halad hagyjuk őket együtt 1-1/4 órára. De folyton legyünk készenlétbe mert bármikor szükség lehet beavatkozásra. Ha a találkozás óta eltelt 10 percen belül nincs jele a lelapulásnak, akkor tegyük vissza őket a helyükre. Majd holnap próbálkozzunk újból!A vemhes nőstény lakhelyét tegyük nyugodt és csendes helyre. Takarjuk le úgy a ketrecet, hogy az állat félhomályban legyen. Az alom legyen 0,5 cm széles papírcsíkokból (ha lehet, nem újság, hanem tiszta és puha papír) egyenletesen szétszórva, hogy a nőstény kényelmesen érezze magát.

Az ellés rendszerint éjszaka, bonyodalmak nélkül zajlik, ezután kb. 3-4 hétig szoptatja kölykeit, ezalatt az idő alatt biztosítsunk az anyának bőséges élelmet!

 A halott hörcsög feléled:

„A halott hörcsög feléled”Ez egy nagyon érdekes jelenség, amit a szobahőmérséklet hirtelen lehűlése okoz. Ilyenkor életfolyamatuk lelassul, és úgy tűnik mintha nem is lélegeznének, nem reagálnak semmire, és így könnyen azt hihetjük, hogy kedvencünk elpusztult. Melegebb környezetbe kerülve magukhoz térnek, és Kép úgy tűnik, mintha felébrednének a halálból.

A hörcsögbetegségek további nagy csoportját a bőrelváltozások alkotják. Tünetei lehetnek a viszketés miatti vakarózás, valamint a szőr hullása is. Gyakoriak az atkák okozta, erős viszketéssel járó bőrelváltozások. Sokszor találkozhatunk a bőr gombás elváltozásával is. Ilyenkor a szőr foltokban töredezik, illetve hullik ki. Ez a szőrhiányos terület pikkelyszerűen hámlik, és esetenként viszket. A vakarózás miatt másodlagosan gennyes bőrgyulladás is kialakulhat. Kezelésként a szőrhiányos bőrfelület gombaölő szerrel való ecsetelését végezhetjük el. Mivel egyes gombafajok az emberre is átterjedhetnek, csak kesztyűvel nyúljunk a beteg állatokhoz. Mivel az atka és a gombafertőzés tünetei hasonlóak, teljes biztonsággal csak laboratóriumi vizsgálattal lehet elkülöníteni azokat.

A fülkagylón és a szemhéjon, illetve az ajkakon kialakult bőrdaganatok jellemzően a hörcsögökön fordulnak elő. Mivel ez a betegség sok esetben nem gyógyítható, kiterjedt elváltozás esetén az állat humánus elaltatása javasolt. Fontos megemlíteni a marakodásból származó bőrsérüléseket is, amik hörcsögöknél nem ritkák. Megelőzésként a vemhes állatokat mindig különítsük el, a felnőtt egyedeket pedig szoktassuk össze. A verekedéskor keletkezett sebet gondosan fertőtlenítsük, súlyos sérülésnél forduljunk állatorvoshozKép .

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

vankus.alexa@citromail.hu

(Vánkus Alexa, 2010.10.05 16:21)

Sziasztok!azt szeretném hogy én szeretnékegy hörcsögöt de nem tom ha szürke lesz és fehér akkor mi legyen a neve segítenétek dönteni mi legyen a neve nagyon köszi hogyha segítetek!!!!

kedvenceink95@gmail.com

(Enikő (moderátor), 2010.09.16 16:16)

a hörcsögök már csak ilyenek. Nekem is volt és a barátnőmet mindig megharapta.
Az a lényeg, hogy a táplálékot adót lássa benned. Próbáld meg kézből adni neki az ennivalót, legyél a közelében, de ne lógj mindig rajta.
:)

palfimargit@gmail.com

(pálfi margit, 2010.09.15 22:12)

ja és harapós ki tudja azt hogy szoktathatom le a harapásról. egy szíriai aranyhörcsög

palfimargit@gmail.com

(pálfi margit, 2010.09.15 22:11)

Nekem is van hörcsögöm és fél a víztől. és mindent meg eszik legyen az házikoszt nyúltáp.....!!!!

bella099@citromail.hu

(Gigi, 2010.08.11 14:29)

képzeld nekem is van egy nagyon aranyos hörcsögöm akit Alvinnak hívnak!nagyon édes,és fekete!

crystyna77@freemail.hu

(vyvyenn16, 2010.08.05 22:25)

Sziasztok!
Szerintetek mennyibe kerülhet egy olyan nagyon nagy terrárium egy hörinek?

Szeged

(Petra, 2010.07.01 15:09)

Nekem is van hörcsögöm nagyon édes ..de mostanába amikor kitakarítom a ketrecét akkor egy nap mulva megint kítakarithatom mert büdös miért van igy ..szeretném ha segitenétek ..elöre is köszönöm

Mi lehet a baja ahörcsögömnek?

(Esike, 2010.06.19 19:09)

Sziasztok!
Lennne egy kérdésem a hörikkel kapcsolatben.Az én hörcsögöm folyton vakarózik,és hiányzik egy szőrdarabka a hátából.Először azt hittem,hogy a párja harapta ki,de amikor elolvastam a fenti szöveget az az érzésem támadt,hogy netán beteg.Lécci segítsetek,hogy mit csináljak vele!!
Előre is köszi:)

HÖRCSÖG

(brigus, 2010.05.29 11:01)

Hát ez egy nagy baromság lett ide írva mivel a hörcsög tény és való hogy nem ihat vizet mert a gyümö lcsökből nyeri ki a vizet szal ezt törölni lehet mert ez egy óriási baromság!VIZET ADSZ NEKI MEGDÖGLIK A HÖRCSÖG EZT ÁLLATORVOS MONDTA !!!!

gréta

(kádár gréta, 2010.05.10 20:00)

menyik helyeket szeretik a legjobban

kelenvölgy

(heni, 2010.05.10 16:14)

szeretem a hőriket

norax98@freemail.hu

(nóra, 2010.03.31 07:19)

kapok mjd höriket

sziga 3

(hajni, 2010.02.14 10:08)

enyém is

szigetszent mitkos viza u 3

(Jurácsik Anna, 2010.02.14 10:01)

Nagyon édes a hörcsögöm amit a 8 szülinapomra kaptam.
Színe:barna,fehér,szürke,és egy kicsi fekete.
szoszi_2122@freemail.hu

(Kiss Henrietta, 2010.01.21 18:16)

Szeretnék érdeklődni hogy a szíriai hörcsögnél hogyan lehet megtudni a nemét????.Az én hörim barna és fehér színű:)Előre is köszönöm

kiszabo0525@freemail.hu

(máté, 2009.12.24 11:22)

énis kapok januárba hörit(szíriai aranyhörcsög)szerintetek 1 db egy szivárgó régi akváriumban kb.:60L. ellesz bennne?
irjátok meg erre a CIMRE:kiszabo0525@freemail.hu

--------------------

(Enikő (moderátor), 2009.12.23 11:13)

Nekem is volt hörcsögöm. Szotyinak hívták :)
Szerintem írhatnak....

nrodi@freeweb.hu

(keny, 2009.12.23 10:26)

a hörcsögök ihatnak?

nrodi@freeweb.hu

(keny, 2009.12.23 10:24)

szeretem a hörcsögöket ma fogok egyet kapni.a neve keny

iza_ionella@yahoo.com

(iza, 2009.12.14 09:42)

helo,micsinaltok?nekem is van egy horcsogom ,a neve HORI es nagyon edi 1 eve es 2 honapja van nallam en mindent tudok a horcsogokrol ha valamijen informacio kell meg kaphattok ezenn az ID iza_ionella